Biologische landbouw groeit

Het aantal hectares grond in de provincie Groningen met biologisch landbouw groeit gestaag. Momenteel is een kleine 4.700 hectare biologisch.

In 2016 bedroeg het aantal nog 4.143 hectare’’, zegt woordvoerder Jan van der Meide van de provincie Groningen. ,,Momenteel liggen er ook 336 hectare die ‘in omschakeling’ zijn, waarop binnenkort dus biologisch wordt geteeld. Het aantal van 5.000 komt dus inderdaad in zicht.’’ De provincie maakte de cijfers bekend op de dag waarop bij de proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta het binnenhalen van de eerste biologische pompoenoogst werd gevierd.


Demoveld

Bij de proefboerderij werd twee jaar geleden een biologisch proefveld van 27 hectare aangelegd. Daarop werden verschillende gewassen geteeld, waaronder pompoenen. De provincie legde geld op tafel voor de aanleg van het veld en daarom was gedeputeerde Henk Staghouwer op vrijdag 6 september op de proefboerderij aanwezig om die eerste oogst van de biologische pompoenen te begroeten.

30 bedrijven
,,In 2016 zijn we begonnen met subsidie voor het omschakelen naar biologische teelt en daar heeft niet alleen de proefboerderij in Nieuw Beerta gebruik van gemaakt’’, aldus Van der Meide. ,,Dertig ondernemers hebben inmiddels de subsidie aangevraagd en gekregen om al dan niet deels om te schakelen naar biologische teelt. Ook omdat de markt steeds meer vraagt naar biologische producten.’’ Daarnaast wordt er gewerkt aan de afzet van biologische projecten. De afspraken hierover staan in het ketenconvenant dat in november vorig jaar met 16 partijen is afgesloten.