Breedspoortrekker voor Ebelsheerd

Op 9 maart nam SPNA (Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw) op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta de nieuwste aanwinst, een  breedspoor trekker, officieel in gebruik.

 

De 'CaseIH Maxxum 130 cvx' werd geleverd door landbouw mechanisatiebedrijf Oosterhof B.V. uit Roodeschool. Er is voor deze trekker gekozen vanwege zijn compacte afmeting, lage gewicht in combinatie met een hoog vermogen en de 'cvx-transmissie' die de chauffeur in staat stelt traploos zijn snelheid tijdens de werkzaamheden te regelen. Ook de opbouw van het Trimble autopilot systeem is door Oosterhof gerealiseerd. Landbouw Mechanisatie Bedrijf Geertsema b.v. uit Munnekezijl heeft de trekker verbreed naar een spoorbreedte van 3,20 meter. Hiervoor is dankbaar gebruik gemaakt van de subsidiemogelijkheden van de Investeringsregeling Biologische Landbouw van de provincie Groningen.

 

De trekker wordt ingezet op het biologisch areaal van Ebelsheerd. Op de proefboerderij is sinds vorig jaar 25 hectare  in omschakeling naar biologische landbouw. Op deze hectares worden komend jaar gras/klaver, snijmais, veldboon en zomertarwe verbouwd. Daarnaast wordt de trekker gebruikt voor het inzaaien van het demonstratieveld waarop elf verschillende potentiele biologische gewassen voor het Oldambt worden verbouwd. Dit zijn gewassen zoals uien, bieten, bonen, spinazie en verschillende granen.

 

De proefboerderij, een biologisch demonstratiebedrijf van 25 hectare, wordt financieel mogelijk gemaakt door de provincie Groningen. Door in de praktijk de mogelijkheden van biologische landbouw te laten zien, wil de provincie Groningen boeren interesseren voor omschakeling naar biologische landbouw. Hierbij is ook aandacht voor afzet.

 

Op de biologische kavels van Ebelsheerd is gekozen voor het rijpadensysteem. Dit systeem is voor SPNA niet nieuw: op proefboerderij de Kollumerwaard wordt hier al sinds 2012 mee gewerkt. Voor Ebelsheerd is het wel nieuw en zijn de eerste uren gemaakt met de trekker. Over de vorst zijn de groenbemesters geklepeld en is er op rijpaden naar alle tevredenheid ge-kop-egd. Het voordeel van rijpaden is dat er wordt geteeld in onbereden grond. Hierdoor kan onkruid beter bestreden worden en groeien de gewassen gelijkmatiger. Ook blijft op de zware klei in Nieuw Beerta de structuur van de grond  beter. Verder is het de verwachting dat je met het rijpadensysteem eerder het land op kunt wat belangrijk is om zo op tijd te kunnen schoffelen en eggen.