Herfstfeest en opening winkel Graanrepubliek

In het Oldambt wordt vooral wintertarwe verbouwd voor veevoer. Maar er is zoveel meer mogelijk met het Groninger graan: brood en banket, pasta, muesli, havermout, bier en jenever, om maar wat te noemen. Dat wordt straks gemaakt in 'De Graanrepubliek', op de prachtige locatie van de  voormalige stoomlocomotieven-werkplaats in Bad Nieuweschans. Na een jaar van plannen maken, verbouwen en inrichten, gaat op 20 oktober het eerste deel van het gebouw open. 

Kom proeven, kijken en meedoen!

Er is die dag een oogst- en herfstfeest van 13.00 tot 21.00 uur. De bakkerij, pastamakerij en vlokkenmakerij zijn dan in productie en de winkel is open met volop eigen gemaakte kwaliteitsproducten van graan uit de regio, aangevuld met veel andere, lekkere producten van het Groninger land. Op het herfstfeest zijn er proeverijen, rondleidingen, demonstraties en workshops. U wordt ingewijd in de geheimen van het mouten en bier brouwen, of van het pasta maken van graan direct uit de eigen omgeving. Kinderen kunnen van rogge, boekweit en tarwe meel maken en er zelf de lekkerste pannenkoeken van bakken. Of wat dacht u van de graanbitterballen met Groninger mosterd van de Marne, met een vers getapt biertje erbij, geproduceerd in Nieuweschans met hop en graan uit de regio. 

 

Verder bouwen

De plannen voor het vervolg van de verbouwing en inrichting worden gepresenteerd. De komende maanden wordt de apparatuur voor de mouterij, brouwerij en distilleerderij geïnstalleerd en het grote horecadeel verbouwd. Dat alles gebeurt op een duurzame manier, zodat de Graanrepubliek uiteindelijk een energieproducent wordt in plaats van een gebruiker. 

Van gewas tot product

In het prachtige gebouw waar de Graanrepubliek gevestigd is, zijn alle productieprocessen volledig zichtbaar; transparanter kan voedselproductie haast niet zijn. De coöperatieve vereniging Graanrepubliek is een kleinschalige productie waar op termijn enkele honderden tonnen biologisch graan uit Groningen verwerkt worden. Het kan uitgroeien tot een merk voor werkelijk duurzame voedselproductie in de regio. Het biedt ook de mogelijkheid voor graantelers in het Oldambt om samen met de onderzoekers van proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta en de innovatieve verwerkers in Bad Nieuweschans te werken aan werkelijke hoogwaardige kwaliteitsproductie.

 

Kom langs!

Op 20 oktober kunt u natuurlijk zo binnen lopen, maar daarna kunt u in de winkel en de taverne dagelijks terecht, bijvoorbeeld ook voor een rondleiding en een proeverij op maat in grote of kleinere groepen op afspraak.

Oogst- en herfstfeest (met muziek) van Graanrepubliek op zaterdag 20 oktober van 13.00 tot 21.00 uur in de voormalige remise aan de Oudezijl 1 in Bad Nieuweschans. De toegang is gratis