Belangrijke marktpartijen zoeken akkerbouwers die geïnteresseerd zijn in omschakeling naar biologische productie. De markt voor biologische producten groeit gestaag met gemiddeld zo’n tien procent per jaar. Deze groei was de afgelopen jaren aanzienlijk groter dan de groei van het aantal hectares biologische landbouw in Nederland, waardoor ons land een groot aantal producten moet importeren. Dat staat haaks op de behoefte van veel klanten om biologisch product van dichterbij te halen. Er is vanuit belangrijke spelers op de markt vraag naar lokale biologische producen, zoals baktarwe, voedergranen, mosterd, koolzaad, rogge, brouwgerst, hennep, bruine bonen, aardappelen en last but not least groenten voor de versmarkt en de conservenindustrie zoals sperziebonen, doperwten, spinazie, pompoen en waspeen.

Voor de sterk groeiende biologische melkveehouderij sector is meer voer nodig uit de regio. Dat heeft voor akkerbouwers het voordeel dat percelen in de omschakelingsperiode goed ingevuld kunnen worden met voedergewassen als luzerne, gras-klaver, voedergranen, veldbonen, soja of lupine. Daardoor kan die omschakelingsperiode van twee jaren per blok (bijvoorbeeld steeds ongeveer 25% van het bedrijf) relatief simpel verlopen met direct al een goede afzet richting veehouders en voederindustrie. Bij een slimme aanpak, kan zelfs het eerste jaar al voor omzet door biologische oogst zorgen.

 

Na de omschakelingsfase kunt u aan de gang met meer hoog-salderende gewassen, waaronder met name akkerbouwmatige groenteteelt voor de versmarkt, conserven en diepvries. Bent u geïnteresseerd in omschakeling naar biologisch, maar wilt u alvast ervaring opdoen met gangbare teelt van groenten, dan kan dat ook. Neemt u contact met ons op!

Peter Brul, 06 - 57 93 34 52 

Uitstekende perspectieven voor biologische akkerbouw in Groningen!