In de oude loods in Bad Nieuweschans komt een centrum voor graanverwerking. Naast een eetcafé en een winkel vestigen zich een biologische mouterij, bierbrouwerij, distilleerderij, bakkerij, pastamakerij en een bedrijf dat vlokken en muesli maakt. Verder komen er nog een lijn voor de productie van Groninger mosterd en de productie van cider uit voornamelijk lokaal geproduceerde appels.

 

Samen mooie producten maken

Er is een co-operatieve vereniging van de bedrijven opgericht die nauw wil samenwerken met (biologische) graantelers in Groningen en met bijna-buurman Ebelsheerd (biologische proefboerderij in Nieuw Beerta). Doel is om een mooi palet aan kwalitatief hoogwaardige levensmiddelen samen te stellen op basis van lokaal geteelde granen. Het gaat daarbij niet alleen om baktarwe en brouwgerst, maar ook om haver, spelt, eenkoorn, emmer en mosterd. Het initiatief wordt ondersteund door het Waddenfonds, de provincie Groningen en de gemeente Oldambt.

 

Het kan nu echt beginnen

De co-operatie heeft net de sleutels ontvangen van het gebouw en binnenkort wordt begonnen met de inrichting. De officiële opening is volgens de planning in het voorjaar van 2018. Voor die tijd starten er al activiteiten in het horecagedeelte. 

Lees meer over het project in Bad Nieuweschans.

Graanrepubliek krijgt steeds meer vorm