De biermarkt is al jaren aan het schuiven. Pils, met zijn tamelijk neutrale smaak wat daardoor gemakkelijk en in vrij grote hoeveelheden wegdrinkt, verliest terrein ten opzichte van smaakvollere biervarianten. Die smaak komt vooral van hop.

 

Eeuwen geleden was Nederland een centrum van hopteelt in Europa, maar die positie is helemaal verloren gegaan. Daar zou nu wel eens weer verandering in kunnen komen. In een van de twee vroegere teeltgebieden in ons land, Noord-Brabant is al een groepje hoptelers ontstaan.

 

In Groningen en Drenthe zijn inmiddels ook zo’n tien telers die op kleine schaal experimenteren of belangstelling hebben om er mee te starten. Bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen start met twee hectare en wil doorgroeien naar een serieuze oppervlakte, Ale en hero Avenga testen al op kleine schaal een paar rassen en Fokko Prins in Zuidbroek plant dit jaar zeven verschillende hop variëteiten (bitter en aroma) op één hectare.

 

Momenteel wordt een inventarisatie gedaan welke behoefte er aan hop is onder de noordelijke bierbrouwers. Onze bedoeling is om de telers bij elkaar te brengen en gezamenlijk te werken aan oogst- en verwerkingsmethoden en uitwisseling van teeltkennis en ervaring.

 

Contactpersoon Peter Brul 06 - 57 93 34 52, p.brul@telfort.nl

Hop rukt op