Hopteelt in het Noorden

Kleine bierbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Bijzondere biertjes worden bij consumenten steeds populairder. De kleine bierbrouwerijen willen vaak het liefst gebruik maken van mout van lokale, bijzondere graansoorten en specifieke hop-variëteiten, natuurlijk bij voorkeur uit de regio. Beide zijn nu eigenlijk nog niet beschikbaar. In het najaar gaat een kleinschalige mouterij van start in de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans, waarmee mout van biologisch geteelde brouwgerst, haver, tarwe en andere graansoorten uit Groningen geproduceerd kan worden voor een eigen bierbrouwerij en andere bierbrouwers in het noorden. 

 

Ook de eerste hoptelers zijn de afgelopen jaren op bescheiden schaal gestart met het (opnieuw) telen van hop. Hopteelt was eeuwenlang een vrij normale teelt in Nederland, ook in de noordelijke provincies. Resten hiervan zijn nog bij sommige vroegere brouwerijen te vinden. Een aantal telers heeft serieuze plannen met deze bijzondere teelt. Het verbouwen van hop vraagt aardig wat vakmanschap en stevige investeringen in plantgoed, palen, verankering en draden om de klimplant de ruimte te geven en apparatuur voor oogst en verwerking.  


Op 20 juli is er een excursie en een eerste bijeenkomst van noordelijke (biologische) hoptelers bij Fokko Prins in Zuidbroek.


Meer informatie bij Peter Brul    06-57933452    p.brul@telfort.nl