Populariteit bierbrouwerijen brengt regionale productie graan en hop op gang

Bijzondere bieren zijn bezig aan een opmars. Waren er aan het begin van de 20e eeuw nog 900 bierbrouwerijen in Nederland die op industriële wijze (voornamelijk) pils maakten van brouwgerst, liep dat aantal begin deze eeuw terug tot een stuk of 15. Inmiddels zijn er in Nederland enkele honderden kleine en micro-brouwerijen, die een heel scala aan bieren maken uit allerlei verschillende granen.

Graan uit de regio 
Met de opkomst van die regionale brouwerijen en de bijzondere bieren, is er ook behoefte aan granen uit de regio die geschikt zijn om te mouten. Zo wordt in Bad Nieuweschans - in de context van de Graanrepubliek - een kleinschalige mouterij opgestart die vooral biologisch graan uit de regio zal verwerken tot mout. Van een deel van de mouten wordt ter plekke bier gebrouwen en stookbier (zonder hop).  Dat laatste is dan vervolgens de basis voor de productie van moutwijn, jenever, gin en/of whisky. De productie van mout, bier en gedestilleerd biedt mogelijkheden voor de teelt van brouwgerst, brouwhaver, rogge en spelt, maar ook tarwe (weizen- en witbier), biologisch en ‘in omschakeling’.


Hopteelt 
Naast graan is hop de smaakmaker van bier. Met het verdwijnen van de ambachtelijke brouwerijen, verdween ook de hopteelt uit Nederland. Inmiddels wordt er weer serieus hop geteeld in het noorden van ons land.  In Veenhuizen heeft brouwerij Maallust een paar hectare hop geplant en in Zuidbroek is Fokko Prins bezig zijn biologische hopkwekerij met vijf variëteiten uit te breiden van bijna één naar drie hectare.

Arbeidsintensief en hoge investeringen
Hop is een arbeidsintensief gewas dat hoge investeringen vraagt in de opstartfase. Voor de aanschaf van palen, lijnen en plantgoed, maar ook in apparatuur voor oogst en verwerking. De komende jaren zullen uitwijzen welke rassen hier het beste voldoen, zowel qua teelt, opbrengsten als gewenste kwaliteit voor de brouwerijen. De combinatie van mouterij, brouwerij, destilleerderij en hopproductie zorgt er in elk geval voor dat er in Groningen gewerkt gaat worden aan een eigen regionale productie van hoogwaardige, biologische producten.