Velddemonstraties onkruidbestrijding

SPNA en Delphy organiseren ook dit seizoen in opdracht van de provincie Groningen vier regionale velddemonstraties in Noord-Nederland. Doel van de demo’s is om ondernemers in hun eigen regio kennis te laten maken met de mogelijkheden van mechanische onkruidbestrijding, innovaties op dit gebied te laten zien en discussie in het veld te hebben over diverse aandachtspunten op het gebied van mogelijkheden die de inzet van deze machines bieden. Inmiddels zijn er twee demonstraties geweest, waar zo'n 110 ondernemers op af kwamen.

Gebroeders Prins Zuidbroek: zaaitechniek en onkruisbestrijding 

De eerste demo vond plaats op 30 april 2019 bij gebroeders Prins in Zuidbroek. Het thema was de relatie tussen zaaitechniek en mechanische onkruidbestrijding. Christoffel de Herder (Delphy) gaf in zijn inleiding aan dat bij  mechanische onkruidbestrijding veel factoren van invloed zijn op het uiteindelijke succes. Zaaibed bereiding en zaaitechniek dragen voor een groot deel bij aan de mogelijkheden en het succes van mechanische onkruidbestrijding. Bij Prins is in het voorjaar met vijf verschillende zaaimachines zomergerst gezaaid. Deze stonden opgesteld in de loods: Kneveland precisiezaaier, Dubbel schijfzaaisysteem van Lemken, Schijfzaaisysteem Väderstad, Enkel schijfzaaisysteem van Amazone en Traditionele kouterzaai met nokkenrad. Vervolgens is op deze vijf percelen geëgd met onder andere de Treffler en de APV eg en geschoffeld.

Kollumerwaard: schoffelen en wiedeggen

De tweede avond vond op 19 juni plaats op de Kollumerwaard en stond in het teken van schoffelen en wiedeggen in zaaiuien en suikerbieten. De volgende machines werden gedemonstreerd: de Steketee IC light cameraschoffel in zaaiui, de Carré camera gestuurde schoffel in suikerbieten, APV precisie wiedeg in zaaui en suikerbiet, Treffler wiedeg in zaaiui en suikerbiet. Tijdens de avond was er veel aandacht voor de juiste afstelling van met name de wiedeggen. Het traploos instellen van de tanddruk geeft veel mogelijkheden, maar vraagt ook ervaring. De tendens is dat door de zich snel ontwikkelende techniek het aantal handwieduren per ha de komende jaren verder zal afnemen.