Drie derdejaars studenten Akkerbouw van het Terra mbo uit Groningen hebben zich de afgelopen maanden verdiept in biologische landbouw: Bas van Bruggen, Christiaan Heeres en Jannes Nijenhuis. Ze deden dat samen met hun akkerbouw-docent, Pieter Beekman. 

 

Blij met praktische insteek

Het drietal woonde een aantal bijeenkomsten van de Oriëntatiecursus Biologische Landbouw van de provincie bij en de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep ‘Ebelsheerd Biologisch’. Vooral de praktische invulling van deze bijeenkomsten sprak hen erg aan. Bas zegt: “Het is voor ons erg boeiend om te horen welke aspecten voor ondernemers van belang zijn bij omschakeling. Het gaat over bouwplannen, saldo’s, mechanisatie maar ook over de persoonlijke afwegingen”.

 

Bezoek aan de BioBeurs

In het kader van hun opleiding hebben Bas, Christiaan en Jannes een excursie georganiseerd voor de eerstejaars studenten naar de BioBeurs in Zwolle. Zo’n vijftig studenten gingen in januari met een opdrachtformulier in de hand de beursvloer op. Voor velen een eerste kennismaking met de sector. Christiaan kijkt tevreden terug op de excursie: “De meesten studenten vonden het een positieve ervaring en kijken nu met andere ogen naar de sector. Niet dat ze nu allemaal opeens biologisch willen worden maar daar ging het ons ook niet om”.

 

Biologisch in het lesprogramma

Met docent Pieter Beekman is afgesproken om de komende tijd te bekijken hoe de biologisch teelt beter geïntegreerd kan worden in het lesprogramma. SPNA heeft aangeboden hier een rol in te willen  spelen.

Terra mbo-studenten verdiepen zich in biologische landbouw