Bionext zoekt biologische boeren en telers 

Ruim 200 jongeren hebben zich aangemeld als seizoenarbeider en willen aan de slag bij biologische telers. Bionext, jongeren van Slow Food Youth Network (SFYN) en agrarische dienstverlener Nijkagro hebben gezamenlijk een nieuw initiatief opgericht: De Seizoenarbeiders. Jongeren die door afgelaste festivals en evenementen zonder werk zitten, kunnen zich kunnen aanmelden om tijdelijk bij boeren aan de slag te gaan. Na alle publiciteit van afgelopen week loopt het storm met de aanmeldingen van jongeren.

Boeren en telers gezocht

Vanwege deze enorme hoeveelheid aanmeldingen zoekt Bionext nog telers en boeren die personeel zoeken. De eerste ervaringen van telers zijn goed: Anita Westers van Westers VOF uit Zeewolde heeft 2 jongeren aan het werk. "De Seizoenarbeiders bij ons het bedrijf begrijpen snel wat ze moeten doen en waarom. De sfeer is direct goed. De ene werkte in de horeca en de ander in de toerisme, ze zijn heel enthousiast en het zijn harde werkers. We hebben niet voor volle weken werk en dat komt ook goed uit voor de werkers. De communicatie met hen is sowieso heel gemakkelijk, als ik met de ze over het land loop, kunnen we het gewoon over alledaagse dingen hebben en daarbij vind ik de verbinding met de burgers belangrijk."

Flexibel inzetbaar

Seizoenarbeiders die boeren komen ondersteunen zijn zeer flexibel inzetbaar: personeel kan op week of dag basis worden aangevraagd, in wisselende aantallen en tegen gangbare prijzen. Hoeveel krachten er beschikbaar zijn en wanneer, wordt na aanmelding door de organisatie van de Seizoenarbeiders bekeken. Agrarisch uitzendbureau Nijkagro verzorgt de volledige administratieve taak, waaronder de betaling aan de jongeren. 

Anderhalve meter beleid

Voordat de jongeren komen, wordt er van de telers gevraagd om hun werkplek coronaproof te maken, zoals plexi-schermen tussen de wiedbedden en voldoende gelegenheid om handen te wassen. Bionext denkt graag mee hoe de RIVM maatregelen het beste toegepast kunnen worden. Alle deelnemende boeren wordt verzocht om open te staan voor vragen van jongeren die meer willen leren over voedselproductie. De dag samen afsluiten met een drankje biedt die mogelijkheid en draagt bij  aan een goede sfeer. 

Hard werken en goede sfeer

“Boeren zijn ontzettend verrast door het enthousiasme van de jongeren die bij hen komen werken. Het zijn harde werkers én ze brengen een gezellige sfeer met zich mee. We merken dat veel biologische akkerbouwers zich zorgen maken om het te kort aan handen, daar speelt deze samenwerking perfect in,” aldus Michaël Wilde, Bionext.

Seizoensarbeiders

De afgelopen jaren werkten er in Nederland ongeveer 49.000 seizoenarbeiders uit Midden- en Oost Europa. Er bestaat een grote onzekerheid voor veel boeren of en hoeveel van hen dit jaar naar Nederland zullen komen. Daardoor is er bij veel boeren nu al een tekort aan handen ontstaan. Tegelijkertijd wordt ook de evenementensector hard door de coronacrisis geraakt. De Vereniging van Evenementenmakers verwacht dat - naast een inkomstenderving van 3,5 miljard - rond de 48.000 werkplekken verloren dreigen te gaan door het verbod op evenementen tot 1 september 2020. 

Aanmelden

Bij interesse in extra handen kunnen boeren zich bij Bionext aanmelden door e-mail te sturen naar corona@bionext.nl of te bellen met Miriam van Bree van Bionext, 06 - 46 37 07 84.