Cameragestuurd schoffelen: hoe gaat dat in zijn werk?

Op vrijdag 11 juni 2021 heeft SPNA Agroresearch in samenwerking met Ceres Horti Advice een schoffeldemonstratie gegeven bij landbouwbedrijf Prins in Meeden. Hier werden biologische zaaiuien met vier verschillende cameragestuurde technieken geschoffeld. Met behulp van camera- en GPS-technieken kon dit schoffelen snel en semi-automatisch uitgevoerd worden. Door de nieuwe technieken wordt het aantal handwieduren stevig verminderd. Tijdens de demonstratie was te zien dat de ontwikkelingen momenteel snel gaan en dat deze technieken steeds meer toegepast kunnen worden in het kader van werkoptimalisatie en kostenbesparing. 

Resultaat van de demonstratie 

Tijdens de demonstratie werd het onkruid vakkundig weggehaald, zonder dat de zaaiuien hier schade door opliepen. Ook eventuele schade of afwijkingen konden snel geïnventariseerd worden dankzij de camera’s. Daarnaast waren alle systemen in staat om uienrijen te zien. De camerasystemen boden de kans om, bij scheef ingezaaide rijen, toch goed de uienrijen te kunnen volgen. Wat ook opviel was dat de systemen waarbij camera’s gecombineerd werden met GPS in staat waren om bij hoog onkruid de uienrij te zien. Sommige machines konden tot wel 5,5 kilometer per uur schoffelen en ook in harde ondergrond bleek het mogelijk om automatisch te schoffelen. 

Aanwezige technieken

Vanwege corona was het niet mogelijk om publiek uit te nodigen bij de demonstratie, maar alles is gefilmd, zodat de nieuwste technieken toch voor iedereen te bekijken zijn. De demonstratie werd georganiseerd in opdracht van de provincie Groningen. De aanwezige technieken waren:

  1. IC Light Steketee
  2. Einboöck Row-Guard
  3. Raven camera-gps combinatie
  4. Gaford (Homburg)

 

Bekijk de demonstratie op YouTube