Bio- melkveehouderij scoort hoog met milieuresultaten

Voor het eerst is er zicht op de gerealiseerde milieuresultaten van biologische melkveebedrijven. Met dank en inzet van studiegroep deelnemers van Noord-Nederland, die de Kringloopwijzer hebben opgesteld en naar Ekopart hebben gestuurd, is er een goede analyse mogelijk.

Resultaten vergeleken

De gerealiseerde resultaten zijn vergeleken met de resultaten van de Koeien & Kansen-bedrijven en die van een groep van 170 gangbare bedrijven van Vruchtbare kringloop Overijssel (2018). Ook is gekeken naar de thans gehanteerde doel- dan wel streefwaarde van verschillende kengetallen van milieu- en maatschappelijke resultaten.

Stikstof-, ammoniak- en broeikasuitstoot

In onderstaande grafieken is af te lezen dat het stikstofoverschot (N) per hectare, de ammoniakuitstoot (NH3) per hectare en de broeikasuitstoot (CO2) per hectare op biologische melkveebedrijven lager zijn dan die van de reguliere collega’s. Ook blijven ze ruim onder de doel- en streefwaarden. Dit heeft alles te maken met de integrale aanpak binnen de bedrijfsvoering en het extensieve karakter ervan.

Het hele artikel is gepubliceerd in het vakblad voor de biologische keten Ekoland 5-2020.